Biserica are păreri despre buletinul cu cip. Ce le cere autorităților?
Biserica Ortodoxă Română s-a poziționat, mai mereu, contra curentelor progresiste. De data asta, în scandalul artificial al buletinului biometric, BOR dă semne de conectarea cu realitatea. Așa că a comentat un pic situația.
Buletinul va deveni, în sfârșit, biometric. Va fi cât un card bancar, va avea cip pe care să fie stocate datele și să fie securizate, va putea fi o carte de identitate care chiar să confirme că ești cine ești și să o poți folosi în afară fără să se uite vameșii ciudat la tine.
De ce trece și România la buletine noi? Oricât ai crede că s-au gândit politicienii la binele tău, realitatea e că termenul-limită pentru emiterea cărților de identitate electronice (CI) este menționat în Regulamentul (UE) 2019/1157: 2 august 2021.
În cazul României, buletinul de tip nou va asigura funcţionalitatea de card de sănătate. Se va crea și posibilitatea de a crea o carte de identitate simplă pentru cetățenii care nu vor carte de identitate cu cip. Cartea simplă de identitate nu va conţine cip sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate. Acest tip de carte fără cip nu va putea fi folosită de anul viitor (2021) pentru a ieşi din ţară.
Pe fondul acesta, au apărut voci care critică introducerea unui cip în buletin. Scandalul nu-i nou, dar e ținut în viață, pentru că-i un subiect care prinde mereu. Așa că BOR a comentat situația.
Ce spune BOR despre buletinul de care România avea nevoie
BOR a spus că vrea de la autorități să le permită cetățenilor să aibă și cărți de identitate fără cip. Sigur, nu vor putea ieși cu ele din țară, dar să le aibă local.
BOR a mai sppus că anumite reacţii negative motivate religios sunt provocate de neînţelegerea deplină a conţinutului acestui proiect, dar şi de temeri excesive şi nejustificate din punct de vedere teologic.
„Hotărârea nr. 638/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (o poți consulta aici – n.r.) referitoare la paşapoartele biometrice, care au suscitat discuţii similare în anul 2009, rămâne un reper actual de discernământ şi luciditate pentru toţi cetăţenii creştinii ortodocşi.”
Biserica Ortodoxă Română
Altfel spus, mult zgomot pentru nimic.